VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

PostNL meldde deze week dat het in 2024 fors minder winst heeft behaald dan was voorzien. Zowel bij de postbezorging als bij de pakketten vallen de verdiensten tegen. Chinese webshops als AliExpress, Temu en Shein onderhandelen met het mes op tafel over de tarieven en dat zorgt voor stagnatie bij de pakkettendivisie.

“2024 was financieel gezien een teleurstellend jaar”, aldus Herna Verhagen, de vertrekkende ceo. Verhagen meldde dat het bedrijfsresultaat (PostNL spreekt van normalised ebit) voor 2024 is uitgekomen op 53 miljoen euro. Een flinke tegenvaller want in november 2024 dacht PostNL nog rond de 80 miljoen uit te komen. 

En zelfs die prognose van 80 miljoen was al een bijstelling. Eerder was namelijk een bandbreedte afgegeven tussen de 80 en 110 miljoen euro, maar in november 2024 moest PostNL dus ook nog melden dat het aan de onderkant van die bandbreedte zou uitkomen. De inkomstenbronnen van PostNL staan al een tijdlang onder druk en het bestuur lijkt maar geen grip op de business te krijgen.  

Het postonderdeel is al meer dan 15 jaar een reorganisatieproject. Fors dalende postvolumes (circa 10 procent per jaar) konden in het verleden altijd min of meer gecompenseerd worden met kostenbesparingen en verhogingen van de postzegelprijs. Maar het begon de laatste jaren al te kraken en te piepen. Nu de looninflatie de pan uitrijst en het ziekteverzuim hoger uitvalt dan voorzien, lijkt dit recept definitief uitgewerkt. Tot overmaat van ramp is er vorig kwartaal ook minder kerstpost verstuurd dan PostNL eerder had ingeschat. De postdivisie (Mail) kwam het afgelopen jaar niet verder dan een bedrijfsresultaat van 19 miljoen euro, tegenover 50 miljoen euro in 2023.  

Geen compensatie 
Daar komt nu bij dat de pakkettendivisie de terugval bij Mail inmiddels niet langer kan compenseren. Bij het bezorgen van pakketten zit de groei er weliswaar dik in – pakketvolumes en omzetten stijgen nog steeds – maar de ongemakkelijke waarheid is dat PostNL ook bij de pakkettendivisie (Parcels) steeds minder overhoudt aan ieder pakketje dat wordt afgeleverd. Hierdoor is het bedrijfsresultaat van de pakkettendivisie bijna onveranderd ten opzichte van een jaar geleden (49 miljoen euro tegenover 47 miljoen euro in 2023) terwijl de omzet wel in de lift zat (5 procent). 

Meer bezorgen, maar nauwelijks meer verdienen: marge slinkt ook bij pakketten 

Bron: Rapportages PostNL. Bewerking VEB. Bedragen in miljoenen euro’s.  

De afkalvende winstmarge – meer omzet, onveranderde winst – is volgens PostNL mede het gevolg van de ‘klantconcentratie’ die sneller toenam dan verwacht. PostNL ziet een verschuiving in volume naar grote Chinese webshops als AliExpress, Temu en Shein. Dit is nadelig voor PostNL, omdat de pakkettendivisie weinig verdient aan de bezorging van deze Chinese pakketjes. De Chinese platforms onderhandelen met het mes op tafel. PostNL verdient meer op pakketjes die het bezorgt voor bol.com of Coolblue dan op zendingen voor bedrijven als Temu of Shein.   

PostNL vecht op de pakkettenmarkt een bikkelharde concurrentiestrijd uit. Denk bij die concurrenten aan grote en kapitaalkrachtige koeriersbedrijven als DHL, het eveneens Duitse DPD en het Britse GLS. Het geeft PostNL weinig onderhandelingsmacht richting de Aziatische grootmachten. 

Door de zwakke resultaten bij zowel de post- als de pakkettendivisie kwam PostNL over heel 2024 niet verder dan een bedrijfsresultaat van 53 miljoen euro*. In 2023 was dat nog 92 miljoen euro.  

Post niet ‘viable’ 
Volgens PostNL is het huidige bedrijfsmodel, waarbij het gedwongen wordt niet rendabele post rond te brengen, dan ook niet langer houdbaar (viable). Daarom probeert het bedrijf de overheid zover te krijgen dat deze akkoord gaat met bezorging binnen twee dagen, en op termijn zelfs drie dagen (in plaats van een dag nu).  

Maar daarvoor is een wetswijziging noodzakelijk (universele postdienst) en daar wil de Tweede Kamer niets van weten. Een voorstel om post binnen twee dagen te gaan bezorgen in plaats van zoveel mogelijk de volgende dag, kreeg vorig jaar weliswaar steun van minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken, maar een meerderheid in de Tweede Kamer blokkeerde dat plan vervolgens. 

Zolang er geen beweging komt, vindt PostNL dat de overheid ten minste over de brug moet komen met financiële steun. Maar ook daar wil Den Haag - in ieder geval tot nu toe – niet aan. 

Geen koopje Het aandeel PostNL verloor ondertussen sinds de coronapiek in mei 2021 ongeveer driekwart van zijn waarde. Terwijl de AEX over dezelfde periode ruim 40 procent steeg (inclusief dividend). Maar als de beurswaarde van het bedrijf wordt afgezet tegen de vrije kasstroom, lijkt nog steeds geen sprake van een koopje.  

De vrije kasstroom, het geld dat in principe vrij verdeeld kan worden over alle aandeelhouders, kwam het afgelopen jaar uit op een schamele 12 miljoen euro. Dat is fors lager dan het bedrag dat er in 2023 binnenkwam (52 miljoen euro). Het aandeel PostNL noteerde maandag 20 januari in de namiddaghandel op 0,98 euro, wat neerkomt op een beurswaarde van circa 490 miljoen euro. Dat lijkt nog steeds een stevige waardering voor een bedrijf dat een vrije kasstroom realiseert van slechts 12 miljoen euro. Het levert een kasstroomrendement van iets meer dan 2 procent op (12 miljoen euro/490 miljoen euro).  

Dat rendement ligt veel lager dan in voorgaande jaren, toen de kasstroom en beurswaarde nog fors hoger waren (zie onderstaande grafiek).  

Aandelen zijn fors gedaald, maar nog altijd geen koopje  

Bron: Rapportages PostNL, Taxaties ING Research voor 2025 en 2026. Bewerking VEB. Bedragen in miljoenen euro’s.  

Volgens analisten moet die vrije kasstroom in de komende jaren herstellen. Zo rekenen de analisten van ING op respectievelijk 34 en 70 miljoen euro in 2025 en 2026. Bij de huidige beurswaarde groeit het kasstroomrendement dan naar zo’n 7 en 14 procent in 2025 en 2026.  

Analisten zijn echter vaak te optimistisch. Zeker bij PostNL geldt het mantra eerst zien, dan geloven 

Onvoldoende kasstroom 
De huidige vrije kasstroom is daarnaast ook niet toereikend om het dividend te betalen. PostNL wil tussen de 70 en 90 procent van een bepaalde winstmaatstaf (genormaliseerde comprehensive income) als dividend uitkeren.  

Dat genormaliseerde totaalresultaat van PostNL kwam vorig jaar uit op 38 miljoen euro. Daarmee komt het bedrag voor dividenduitkering op zo’n 30 miljoen euro (38 miljoen euro maal 80 procent) en dat is hoger dan de vrije kasstroom van 12 miljoen euro. Het scheelt wel dat vaak een deel (bij het interim-dividend ging het om 27 procent) van de beleggers opteert voor stockdividend, waardoor minder geld de kas verlaat (in dat geval zo’n 22 miljoen euro).  

Door de licht positieve vrije kasstroom blijft de schuldratio (netto schuld/ebitda van 1,95) van PostNL echter wel nipt onder de grens van 2. Volgens topman Pim Berendsen (voorheen cfo van PostNL) kunnen beleggers daarom alsnog rekenen op zo’n 6 eurocent dividend per aandeel (30 miljoen euro gedeeld door 502 miljoen uitstaande aandelen) over heel 2024.  

Na aftrek van het reeds in augustus vorig jaar betaalde interim-dividend komt de slotuitkering dus uit op circa 3 eurocent per aandeel. Voor beleggers die deze dividenduitkering koesteren, valt echter wel te hopen dat de vrije kasstroom komend jaar inderdaad herstelt, anders zal dit voorlopig het laatste beetje dividend zijn. De historie laat zien dat PostNL niet een hele betrouwbare naam heeft op het gebied van dividenduitkeringen.  

* hierbij is rekening gehouden met het negatieve bedrijfsresultaat van 15 miljoen euro van de 3e divisie PostNL Other  




Gerelateerde artikelen